Study Guides (390,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Sociology (600)
SOCA02H3 (100)

SOCA02H3 Study Guide - Criminal Psychology, Pearson Education, Meta-Analysis


Department
Sociology
Course Code
SOCA02H3
Professor
Malcolm Mac Kinnon

This preview shows pages 1-2. to view the full 8 pages of the document.
Chapter 1: Crime in Canada Psychology of Criminal Behaviour: A Canadian Perspective
Copyright © 2011 Pearson Canada Inc. 1
CHAPTER 1: Crime in Canada
MULTIPLE CHOICE
1. The preferred model of criminal psychology ascribed to in this text is the
a. Forensic model
b. Strain theory model
c. Correctional psychology model
d. Offender model
Answer: c Difficulty: Moderate Page: 5 Skill: Recall
2. What percent of Canadians believe more money should be spent on the criminal
justice system?
a. 10%
b. 44%
c. 77%
d. 90%
Answer: b Difficulty: Moderate Page: 3 Skill: Recall
3. With respect to how Canadians rate different sources of information on their
perceptions of crime, which of the following is true?
a. government information has a large influence
b. TV News has the largest influence
c. academic contributions have the largest influence
d. friends and family have a very small influence
Answer: b Difficulty: Moderate Page: 4 Skill: Recall
4. Variations in criminal conduct within an individual across time are considered to be
a. inter-individual differences
b. intra-group differences
c. intra-individual difference
d. inter-group differences
Answer: c Difficulty: Easy Page: 4 Skill: Recall
5. In accordance with the “age-crime curve” Joseph will likely:
a. engage in more criminal behavior as he gets older
b. engage in more violent crime as he gets older
c. engage in less overall criminal behavior as he ages
d. engages other criminals in his crimes as he ages
Answer: c Difficulty: Moderate Page: 5 Skill: Applied

Only pages 1-2 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chapter 1: Crime in Canada Psychology of Criminal Behaviour: A Canadian Perspective
Copyright © 2011 Pearson Canada Inc. 2
6. The Personal, Interpersonal and Community (PIC-R) model of crime is considered to
reflect what theory of crime.
a. Strain theory
b. Behavioural theory
c. Risk factor theory
d. Cognitive social learning theory
Answer: d Difficulty: Moderate Page: 6 Skill: Recall
7. Variations in rates of crime and incarceration across countries seem to suggest
differences in
a. reporting of criminal conduct
b. theoretical differences in researchers
c. definitions and/or tolerance for criminal behaviour
d. federal versus provincial definitions of crime
Answer: c Difficulty: Moderate Page: 6 Skill: Recall
8. To address Canadian concerns regarding criminal responsibility, what essential
element is included in the textbook definition of criminal behaviour taken from Bartol
and Bartol (2008)?
a. intent
b. cultural norms
c. distal causes
d. proximal causes
Answer: a Difficulty: Easy Page: 7 Skill: Applied
9. The method of reviewing studies and aggregating the findings in terms of effect sizes
is called:
a. narrative case method
b. meta-analysis method
c. independent method
d. interpretation method
Answer: b Difficulty: Moderate Page: 8 Skill: recall
10. Andrews and Bonta (2006) have investigated and then ranked variables across several
studies to come up with their Central Eight risk/need factors. They have engaged in
which type of research?
a. observational research
b. case study research
c. self-report research
d. meta-analysis research
Answer: d Difficulty: Moderate Page: 10 Skill: Applied
You're Reading a Preview

Unlock to view full version

Only pages 1-2 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chapter 1: Crime in Canada Psychology of Criminal Behaviour: A Canadian Perspective
Copyright © 2011 Pearson Canada Inc. 3
11. James has a history of anti-social behavior, his parents notice that he is restlessly
aggressive, he maintains ideas that rationalize crime and he has many close
associations with other criminals. According to correlates of crime which risk factors
does James have?
a. minor risk factors
b. the “Big Four” risk factors
c. social class risk factors
d. no real risk factors
Answer: b Difficulty: Hard Page: 11 Skill: Applied
12. Which of the following risk factors fall into the “Big Four”?
a. low levels of nurturance and/or caring and poor monitoring and/or supervision
b. abuse of alcohol and/or other drugs
c. mental health disorder
d. attitudes, values, beliefs, and rationalizations supportive of crime
Answer: d Difficulty: Easy Page: 11 Skill: Recall
13. The major risk factors for criminal behavior are considered “criminogenic” because
they:
a. cannot explain most criminal behaviour
b. when reduced, they lead to reductions in re-offending
c. are equal risk factors with mental health disorders
d. they are genetic factors
Answer: b Difficulty: Moderate Page: 12 Skill: Applied
14. For the purposes of identifying criminal risk, the Correction Service of Canada (CSC)
uses which assessment:
a. Level of Service Inventory-Revised
b. Offender Intake Assessment based on the Wisconsin model
c. Youth Criminal Justice Assessment
d. Wisconsin model
Answer: b Difficulty: Hard Page: 13 Skill: Recall
15. Which of the following is true regarding substance use and crime?
a. 50% of federal offenders report using drugs and/or alcohol prior to their crime
b. Substance abuse is described as a moderate risk factor
c. 85% of federal offenders report regular use of alcohol
d. Understanding substance abuse is not really necessary in increasing our
understanding of criminal behavior
Answer: b Difficulty: Hard Page: 13-14 Skill: Applied
You're Reading a Preview

Unlock to view full version