Study Guides (390,000)
CA (150,000)
Western (10,000)
PSYCH (2,000)
Midterm

Psychology 2040A/B Study Guide - Midterm Guide: Behaviorism, Cognitive Neuroscience, Discovery LearningExam


Department
Psychology
Course Code
PSYCH 2040A/B
Professor
Laura Reid
Study Guide
Midterm

This preview shows pages 1-3. to view the full 30 pages of the document.
CHAPTER 1
HISTORY, THEORY, AND APPLIED DIRECTIONS
MULTIPLE CHOICE
1) The field of child development
A) is devoted to understanding human constancy and change throughout the lifespan.
B) is part of a larger, interdisciplinary field known as developmental science.
C) focuses primarily on children’s physical and emotional development.
D) focuses primarily on infants’ and children’s social and cognitive development.
Answer: B
Page Ref: 4
Skill: Remember
Objective: 1.1
2) The common goal of investigators who study child development is to
A) understand how physical growth and nutrition contribute to health and well-being throughout the lifespan.
B) understand more about personality and social development.
C) analyze child-rearing practices and experiences that promote children’s well-being.
D) describe and identify those factors that influence the consistencies and changes in young people during the first
two decades of life.
Answer: D
Page Ref: 4
Skill: Understand
Objective: 1.1
3) Which of the following factors contributed to the study of child development in the twentieth century?
A) The beginning of public education led to a demand for knowledge about what and how to teach children of
different ages.
B) Parents were having more children and researchers became interested in the effects of family size on children’s
well-being.
C) Pediatricians were pressured by insurance companies to improve children’s health, which inspired nutritional
research.
D) High rates of childhood depression inspired new areas of research into children’s anxieties and behavior
problems.
Answer: A
Page Ref: 4
Skill: Understand
Objective: 1.1
4) Which of the following statements is true about the field of child development?
A) Scientific curiosity is the prevailing factor that led to the study of children, and current researchers primarily
answer questions of scientific interest.
B) The field of child development is considered interdisciplinary because it has grown through the combined efforts
of people from many fields.
C) Child development is the area of study devoted to understanding constancy and change throughout the lifespan.
D) Most of what we know about child development comes from psychologists and medical professionals.
Answer: B
Page Ref: 4
Skill: Understand
Objective: 1.1

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

5) Development is often divided into which of the following three broad domains?
A) infancy, childhood, and adolescence
B) social, cultural, and historical
C) physical, cognitive, and emotional and social
D) biological, social, and intellectual
Answer: C
Page Ref: 4
Skill: Remember
Objective: 1.2
6) The domains of development
A) combine in an integrated, holistic fashion.
B) are not influenced by each other.
C) operate independently of one another.
D) are distinct and unrelated.
Answer: A
Page Ref: 4
Skill: Remember
Objective: 1.2
7) What period of human development brings the most rapid time of change?
A) the prenatal period
B) infancy and toddlerhood
C) early childhood
D) adolescence
Answer: A
Page Ref: 5
Skill: Remember
Objective: 1.2
8) During which period of development do children form their first intimate ties to others?
A) the prenatal period
B) infancy and toddlerhood
C) early childhood
D) middle childhood
Answer: B
Page Ref: 5
Skill: Remember
Objective: 1.2
9) Charlotte is long and lean. She engages in make-believe play and has a blossoming sense of morality. Charlotte is
probably in which period of human development?
A) the prenatal period
B) infancy and toddlerhood
C) early childhood
D) middle childhood
Answer: C
Page Ref: 56
Skill: Apply
Objective: 1.2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

10) Pete participates in soccer and is beginning to master fundamental reading and math skills. Pete is probably in which
period of human development?
A) adolescence
B) middle childhood
C) early childhood
D) infancy and toddlerhood
Answer: B
Page Ref: 6
Skill: Apply
Objective: 1.2
11) During adolescence,
A) thought and language expand at an astounding rate.
B) young people begin to master academic knowledge and skills.
C) young people fully assume adult roles.
D) thought becomes abstract and idealistic.
Answer: D
Page Ref: 6
Skill: Remember
Objective: 1.2
12) Which of the following factors have contributed to the period of development called emerging adulthood?
A) Teenagers from large families assume adult roles upon entering adolescence.
B) The transition to adult roles has become increasingly prolonged.
C) Schooling is increasingly directed toward preparation for the world of work.
D) Young people make enduring commitments soon after high school graduation.
Answer: B
Page Ref: 6
Skill: Remember
Objective: 1.2
13) A good theory
A) provides an ultimate truth.
B) cannot be scientifically verified.
C) describes, explains, and predicts behavior.
D) is not influenced by the cultural values or beliefs of its time.
Answer: C
Page Ref: 6
Skill: Remember
Objective: 1.3
14) Which of the following statements is true about child development theories?
A) They guide and give meaning to our observations and help us understand development.
B) They are defined as mere opinions or beliefs.
C) They provide ultimate truths about children and adolescents.
D) They are difficult to verify, even with contemporary research methods.
Answer: A
Page Ref: 6
Skill: Understand
Objective: 1.3
You're Reading a Preview

Unlock to view full version