Study Guides (380,000)
CA (150,000)
York (10,000)
PSYC (1,000)
PSYC 1010 (400)
Quiz

PSYC 1010 Quiz: Module 3


Department
Psychology
Course Code
PSYC 1010
Professor
Agnieszka Kopinska
Study Guide
Quiz

This preview shows pages 1-3. to view the full 23 pages of the document.
Module 3
1. Professor Shalet contends that parents and children have similar levels of intelligence largely
because they share common genes. His idea is best described as a(n)
A. theory.
B. replication.
C. naturalistic observation.
D. operational definition.
Answer: A
2. The explanatory power of a scientific theory is most closely linked to its capacity to generate
testable
A. assumptions.
B. correlations.
C. predictions.
D. variables.
Answer: C
3. A hypothesis is a(n)
A. observable relationship between specific independent and dependent variables.
B. testable prediction that gives direction to research.
C. set of principles that organizes observations and explains newly discovered facts.
D. unprovable assumption about the unobservable processes that underlie psychological
functioning.
Answer: B
4. Professor Delano suggests that because people are especially attracted to those who are
good-looking, handsome men will be more successful than average-looking men in getting a job.
The professor's prediction regarding employment success is an example of
A. the hindsight bias.
B. the placebo effect.
C. a hypothesis.
D. a confounding variable.
Answer: C
5. A statement describing the exact procedures for measuring an anticipated experimental outcome is
known as a(n)
A. hypothesis.
B. control condition.
C. replication.
D. operational definition.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Answer: D
6. In a written report of their research, psychologists specify exactly how anxiety is assessed, thus
providing their readers with a(n)
A. hypothesis.
B. independent variable.
C. operational definition.
D. standard deviation.
Answer: C
7. Replication of a research study is most likely to be facilitated by
A. random sampling.
B. debriefing.
C. operational definitions.
D. the placebo effect.
Answer: C
8. Which technique involves repeating the essence of an earlier research study with different
participants and in different circumstances?
A. replication
B. random sampling
C. naturalistic observation
D. the double-blind procedure
Answer: A
9. Professor Ambra was skeptical about the accuracy of recently reported research on sleep
deprivation. Which process would best enable her to assess the reliability of these findings?
A. naturalistic observation
B. replication
C. random sampling
D. the case study
Answer: B
10. The case study is a research method in which
A. a single individual is studied in great depth.
B. a representative sample of people are questioned regarding their opinions or behaviors.
C. organisms are carefully observed in a laboratory environment.
D. an investigator manipulates one or more variables that might affect behavior.
Answer: A
11. To understand the unusual behavior of an adult client, a clinical psychologist carefully investigates
the client's current life situation and his physical, social-cultural, and educational history. Which
research method has the psychologist used?

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

A. the survey
B. the case study
C. experimentation
D. naturalistic observation
Answer: B
12. Little Han's extreme fear of horses was observed as part of a(n)
A. experiment.
B. survey.
C. case study.
D. double-blind procedure.
Answer: C
13. The biggest danger of relying on case-study evidence is that it
A. is based on naturalistic observation.
B. may be unrepresentative of what is generally true.
C. overestimates the importance of operational definitions.
D. leads us to underestimate the causal relationships between events.
Answer: B
14. Psychologists who carefully watch the behavior of chimpanzee societies in the jungle are using a
research method known as
A. the survey.
B. experimentation.
C. naturalistic observation.
D. the case study.
Answer: C
15. Professor Ober carefully observes and records the behaviors of children in their classrooms in
order to track the development of their social and intellectual skills. Professor Ober is most clearly
engaged in
A. survey research.
B. naturalistic observation.
C. experimentation.
D. replication.
Answer: B
16. University of Texas students were fitted with belt-worn tape recorders for up to four days so that
researchers could sample their daily activities. The researchers employed a scientific method
known as
You're Reading a Preview

Unlock to view full version