Study Guides (390,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Sociology (600)
SOCA01H3 (100)
Final

SOCA01H3 Study Guide - Final Guide: Cattle In Religion And Mythology, Mcdonaldization, Multilingualism


Department
Sociology
Course Code
SOCA01H3
Professor
Sheldon Ungar
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 36 pages of the document.
CHAPTER 3: CULTURE
MULTIPLE CHOICE
1. When hockey legend Sidney Crosby performs a unique pre-game handshake before stepping
on the ice, what type of practice is he taking part in?
a. supernatural
b. cultural
c. obsessive-compulsive
d. counterproductive
ANS: B PTS: 1 REF: 61 BLM: UNDERSTAND
2. What is the primary problem that culture addresses?
a. survival
b. meaning
c. adaptation
d. integration
ANS: B PTS: 1 REF: 61 BLM: REMEMBER
3. By themselves, how are concrete sensations experienced?
a. as harmless
b. as harmful
c. as meaningful
d. as meaningless
ANS: D PTS: 1 REF: 61 BLM: REMEMBER
4. According to the textbook, what level of experience do touch, taste, sight, sound, and smell
comprise?
a. the semantic level
b. the syntactic level
c. the concrete level
d. the abstract level
ANS: C PTS: 1 REF: 61 BLM: REMEMBER
5. The fact that a Canadian-born English speaker can understand this sentence illustrates the
power of what?
a. education
b. society
c. culture
d. family
ANS: C PTS: 1 REF: 61 BLM: UNDERSTAND
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 3-1

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 3: CULTURE
6. The concept of culture requires understanding the shared meaning of what?
a. experience
b. symbols
c. relationships
d. history
ANS: B PTS: 1 REF: 62 BLM: UNDERSTAND
7. Look carefully at the following term: gutergemeinschaft. What is the principal reason most
Canadian-born English speakers do not understand what this term means?
a. Their command of English is poor.
b. Their education is deficient.
c. They did not read this textbook with sufficient care.
d. Their culture is restricted.
ANS: D PTS: 1 REF: 62 BLM: APPLICATION
8. According to the textbook, at what levels do symbols exist?
a. the concrete and artificial levels
b. the abstract and supernatural levels
c. the concrete and abstract levels
d. the supernatural and artificial levels
ANS: C PTS: 1 REF: 62 BLM: REMEMBER
9. Where does the meaning of symbols reside?
a. in the symbol itself
b. in the symbol’s referents
c. in some other symbol
d. in your mind
ANS: B PTS: 1 REF: 62 BLM: UNDERSTAND
10. Imagine a student develops her own “shorthand” for taking lecture notes. Which of the
following statements is correctly identifies a feature of her shorthand?
a. The shorthand is composed of symbols but is not part of culture.
b. The shorthand does not qualify as symbols but is part of culture.
c. The shorthand is composed of symbols and is part of culture.
d. The shorthand does not qualify as symbols and is not part of culture.
ANS: A PTS: 1 REF: 62 BLM: APPLICATION
11. According to the textbook, why is culture important?
a. Human life is possible without culture.
b. Culture can detract from human experience.
c. Human life is impossible without culture.
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 3-2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 3: CULTURE
d. Culture can supplement human experience.
ANS: C PTS: 1 REF: 62 BLM: UNDERSTAND
12. Which of the following categories does Rap music fit into, according to the textbook’s
definitions?
a. High culture and popular culture.
b. Culture and popular culture.
c. High culture but not popular culture.
d. Ppopular culture but not culture.
ANS: B PTS: 1 REF: 62 BLM: UNDERSTAND
13. According to the textbook, how do most people respond to an event?
a. They respond to the event itself.
b. The respond to the cultural meaning of the event.
c. They respond to their idiosyncratic meaning of the event.
d. They respond by conformity to others.
ANS: B PTS: 1 REF: 62 BLM: UNDERSTAND
14. What is the correct ordering for a sociological understanding of how culture operates?
a. look, see, name
b. name, look, see
c. name, see, look
d. look, name, see
ANS: D PTS: 1 REF: 62 BLM: REMEMBER
15. Which of the following characterizes the “cultural” part of human experience?
a. looking
b. naming
c. seeing
d. identifying
ANS: B PTS: 1 REF: 62 BLM: REMEMBER
16. What does culture provide to raw human experience?
a. significance
b. ambiguity
c. dimensionality
d. orientation
ANS: A PTS: 1 REF: 62 BLM: REMEMBER
17. Who consumes mass culture?
a. all social classes
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 3-3
You're Reading a Preview

Unlock to view full version