Study Guides (400,000)
CA (160,000)
Western (10,000)
MOS (1,000)
Final

Management and Organizational Studies 3321 Study Guide - Final Guide: Pearson Education, Nuclear Family, LibidoExam


Department
Management and Organizational Studies
Course Code
MOS 3321
Professor
Scott Connors
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 38 pages of the document.
1
Copyright © 2017 Pearson Canada Inc.
Consumer Behaviour, 7e (Solomon)
Chapter 14 Cultural Influences on Consumer Behaviour
1) In many ways, culture can be thought of as a society's:
A) conscience.
B) personality.
C) libido.
D) aesthetic side.
Answer: B
Type: MC Page Ref: 410
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
2) A cultural system consists of three functional areas:
A) ecology, archeology, and ideology.
B) social structure, race, and partisanship.
C) ideology, environment, and social structure.
D) ecology, social structure, and ideology.
Answer: D
Type: MC Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
3) The concept of the nuclear family would fit into which aspect of culture?
A) ecology
B) social structure
C) hierarchy
D) ideology
Answer: B
Type: MC Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
4) The way in which a system is adapted to its habitat is termed:
A) ecology.
B) social structure.
C) ideology.
D) ethos.
Answer: A
Type: MC Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

2
Copyright © 2017 Pearson Canada Inc.
5) A set of moral and aesthetic principles is termed:
A) ecology.
B) social structure.
C) ideology.
D) ethos.
Answer: D
Type: MC Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
6) Culture, a concept crucial to the understanding of consumer behaviour, may be thought of as a
society's personality.
Answer: TRUE
Type: TF Page Ref: 410
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
7) Culture includes both abstract ideas, such as values or ethics, as well as material objects, such
as automobiles or art.
Answer: TRUE
Type: TF Page Ref: 410
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
8) Once a culture is established it doesn't change. An apparent change in a culture is simply the
emergence of a new culture.
Answer: FALSE
Type: TF Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
9) A culture must possess an ideology in order to exist.
Answer: TRUE
Type: TF Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

3
Copyright © 2017 Pearson Canada Inc.
10) Ethos refers to the ideological area of culture that consists of a set of moral and aesthetic
principles.
Answer: TRUE
Type: TF Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
11) A cultural system can be said to consist of three functioning areas. What does the ecology
component refer to?
Answer: Ecology is the way in which a system is adapted to its habitat. This area is shaped by
the technology used to obtain and distribute resources (e.g., in industrialized societies versus
developing countries). The Japanese, for example, greatly value products that are designed for
efficient use of space because of the cramped conditions in that island nation.
Type: ES Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
12) A cultural system can be said to consist of three functioning areas. What does the social
structure component refer to?
Answer: Social structure is the way in which orderly social life is maintained. This area includes
the domestic and political groups dominant within the culture (e.g., the nuclear family versus the
extended family).
Type: ES Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
13) A cultural system can be said to consist of three functioning areas. What does the ideology
component refer to?
Answer: Ideology refers to the mental characteristics of a people and the way in which they
relate to their environment and social groups. This area revolves around the belief that members
of a society possess a common worldview; that is, they share certain ideas about principles of
order and fairness. They also share an ethos, or a set of moral and aesthetic principles.
Type: ES Page Ref: 411
Skill: Concept
Objective: L14-01 Understand that a culture is like a society's personality, and that it shapes our
identities as individuals.
You're Reading a Preview

Unlock to view full version